Perfekt på buffén, elegant som förrätt eller tapas till ett glas vitt vin eller som tillbehör till lite kryddigare kycklingfilèstrimlor.
Servera med en enkel tomatsallad.
Ingredienser
Pajskal
1 rulle färsk smördeg
Fyllning
3 msk olivolja
1 msk hackad färsk rosmarin
250 g nästan tinade gröna ärter
1 tsk flingsalt
1 msk citronsaft
1 krm vitpeppar
1 stor schalottenlök (eller 5 små)
Äggstanning
2 ägg
2 äggulor
3 dl matlagningsgrädde
1 nypa flingsalt
1 nypa svartpeppar
Instruktioner
- Rulla ut smördagen och klä en pajform (23 cm i diameter, 2 cm djup)
Låt degen hänga lite över kanten.
Picka degen med en gaffel.
- Sätt ugnen på 200 gr och låt pajfomen vila i kylen tills ugnen är varm.
Baka pajskalet och passa noga så pajskalet inte blir bränt utan bara lätt färgat.
- Under tiden skalet blir klart mixar du ärtorna tillsammans med citronsaft och vitpeppar till en slät puré.
- Tag ut det färdiggräddade skalet och sänk värmen till 180 gr.
- Skär löken tunt och hetta upp olivolja i en stekpanna.
Lägg i lök och hackad rosmarin och låt fräsa sakta så löken blir mjuk men inte får färg.
- Låt löken rinna av och kallna på hushållspapper. Fördela löken i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och smaksätt med salt och svartpeppar.
Rör ner ärtpurén. Blanda slät.
- Häll fyllningen över löken och grädda i ugn 30-35 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)