Grovt fruktbröd i form

Serverar: 2 portioner

Ett bröd som bara blir godare av att få mogna en dag, förvarat i plastpåse. Pröva att äta med en bit ädelost.

Ingredienser

  • Steg 1
  • 3 ½ dl rågkross
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 75 g torkade fikon
  • 75 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • Steg 2
  • 7 ½ dl vetemjöl special
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk mörk sirap
  • 40 g jäst
  • ½ dl solrosfrön att strö över
  • ½ dl sesamfrön att strö över
  • Matfett till formarna
  • Instruktioner

    1. Blanda rågkross, salt och 5 dl vatten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar. Låt frukterna rinna av i ett durkslag, ställ åt sidan. Blanda krossblandningen med alla ingredienser i steg 2.
    2. Arbeta degen i en hushållsmaskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand. Degen ska vara kladdig och röras kraftigt, inte knådas. Hacka den avrunna frukten grovt och arbeta in i degen, låt jäsa 30 minuter i bunke.
    3. Fördela degen i 2 smorda brödformar, strö på solros- och sesamfrön. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ brödformarna på nedre falsen i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i ca 1 timme.
    4. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben