Grynig potatissoppa

Serverar: 4 portioner

En mustig soppa med fläsk, morötter, purjolök och rotselleri. Ett tips är att soppan blir ännu godare om man före avsmakningen blandar i 200 g smörfrästa kantareller eller blandsvamp.

Ingredienser

  • 75 g fläsk
  • 3 lökar
  • 2 morötter, stora
  • ¼ rotselleri
  • 1 purjolök
  • 5 potatisar, stora
  • ½ -1 liter köttbuljong (buljongtärning + vatten)
  • 1 lagerblad
  • 4 enbär
  • 1 bit citronskal
  • Smör till stekning
  • Socker
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1¼ dl grädde
  • Instruktioner

    1. Skär fläsket i tärningar. Skala och finhacka en lök. Ansa, skölj och skär grönsakerna i små bitar. Skala potatisen och skär den i tärningar.
    2. Hetta upp smör i en stor gryta och stek fläsket lätt. Lägg i den hackade löken och de iordninggjorda grönsakerna och fräs under omrörning i 3-5 minuter. Blanda i potatisen och häll på buljongen.Lägg lagerbladet, de sönderklämda enbären och citronskalet i grytan.
    3. Låt det hela småkoka med locket på glänt i ca 40 minuter. Skala och skär resten av löken i ringar strax innan soppan är färdigkokt. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lökringarna gyllenbruna.
    4. Ta upp lagerbladet och citronskalet och vispa igenom soppan kraftigt. Smaka av med socker, salt och peppar och rör i grädden. Häll upp soppan i en förvärmd terrin och garnera med lökringarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben