Gulashsoppa (Gulyas Leves)

Serverar: 8 portioner

Tid: 3 timmar

En traditionell ungersk rätt. Det finns många olika sätt att göra en Gulash på. Många ungerska husmödrar sätter sin stolthet i just sitt recept. Här är min tolkning av rätten.

Ingredienser

  • 2 medelstora gula lökar, hackad
  • 3 msk ister eller vegetabilisk olja
  • 1 kg nötkött, högrev eller fransyska
  • 2 msk söt ungersk paprika (pulver)
  • 1 msk kummin
  • 2 tsk mejram
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 liter vatten
  • 4 msk tomatpuré
  • 5 dl krossade tomater
  • 4 morötter
  • 2 persiljerötter
  • 1 grön paprika
  • 2 röda paprikor
  • 2 vita paprikor
  • 4 medelstora potatisar
  • Salt efter smak
  • Instruktioner

    1. Hacka löken och skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Bryn köttet i ister eller olja i het panna, sänk sedan värmen och lägg i den hackade löken. Löken ska inte brynas utan bara bli genomskinlig, detta tar ca 10 min.
    2. Hacka vitlöken och fräs den tillsammans med kryddorna, den söta ungerska paprikan, kummin, mejram, i en stor gryta. Lägg i köttet och löken i grytan. Tillsätt tomatpurén och de krossade tomaterna. Häll på vatten så att det täcker köttet och låt koka på låg värme i ca 1,5-2 timmar, beroende på köttkvalitén. Späd med mera vatten under kokningen om det behövs.
    3. Skala och skär morötter, persiljerötter och potatisar i 2 cm stora bitar. Skär paprikor i lika stora bitar. Lägg i dessa i grytan när köttet kokat klart. Koka till grönsakerna är mjuka, men de ska inte falla sönder. Detta tar ca 30 min. Tillsätt ytterligare vatten så att soppan får önskad konsistens.
    4. Tillsätt salt efter smak. Potatisen och grönsakerna stjäl en del av saltsmaken så det går i ganska mycket. Jag brukar typiskt ha i ca 2-3 msk.
    5. Soppan serveras gärna med Crème fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben