Gustav Adolfs-bakelsens hemort är Göteborg.
Det är inte utförandet utan utsmyckningen som är karakteristiskt för bakelsen. Den pryds av kungens pipskäggiga profil, präglat i marsipan. Gustav Adolfs-bakelserna, som ursprungligen hörde ihop med skolungdomens 6 november-firande, har spritt sig till många städer och är numera det mest påtagliga minnet av hjältekonungen
Ingredienser
Botten
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl (120 g)
1 tsk bakpulver
Fyllning
Svart vinbärsgelé
Gräddkräm (se nedan)
Gräddkräm
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker
Garnering
350 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
12 chokladfigurer
Instruktioner
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
- Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet. Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten. Ta med runt mått ut 24 bottnar.
- Kräm: Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock. Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
- Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.
- Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka. Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
- Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker. Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå bakelserna. Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.
Liknande recept
Kommentarer (0)