Hälleflundra med rotsaker och saffranssås

Serverar: 4 portioner

En underbart köttig fisk som lyfts till skyarna av söta rotsaker och kryddig saffranssås.

Ingredienser

  • 4 bitar hälleflundrafilé á ca 180g
  • Honungsgrillade rotsaker
  • 1500g potatis och rotsaker tex. morot, palsternacka, rödbeta rödlök
  • 1 msk honung
  • Olivolja
  • Några kvistar färsk timjan
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Saffranssås
  • ½ fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 kuvert saffran, ½g
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft.
    2. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Olja en ugnsform och lägg i rotsakerna. Ringla över honung och olivolja. Strö över flingsalt och färsk timjan.
    3. Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter, de ska vara nästan klara. Flytta sedan formen längs ner i ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader.
    4. Stek fisken i grill- eller stekpanna ett par minuter på varje sida. Lägg fiskbitarna i en annan ugnsform och ställ in på galler i mitten av ugnen tills fiskköttet är genomkokt, ca 15 minuter.
    5. Gör under tiden saffranssåsen. Finhacka fänkål och lök och fräs hacket i smör. Ta från värmen och vispa ner mjölet. Späd med vin, buljong och grädde.
    6. Tillsätt saffran och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
    7. Lägg en hög av rotsakerna mitt på tallrikarna. Lägg hälleflundran ovanpå och ringla runt saffranssås. Droppa över lite olivolja och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben