Hälleflundra med vermouthsås

Serverar: 4 portioner

Ett enkelt sätt att tillaga fin fisk. Du varken steker eller kokar den utan låter den bara stå i varm ugn tills fiskköttet stannat.

Ingredienser

  • 4 skivor färsk hälleflundra , 2 cm tjocka , ca 600 g
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk citronpeppar
  • Bladpersilja
  • Sås
  • 125 g djupfrysta ärter
  • 1 dl torr vermouth
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk smör eller margarin
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Lägg folie i en långpanna, pensla med lite olja och lägg på fiskskivorna. Krydda med salt och citronpeppar och pensla lätt med olja ovanpå.
    2. Koka ärterna tillsammans med vermouth och fiskbuljong 2 minuter. Lägg allt i en mixer och kör till en slät sås. Tillsätt crème fraiche och kör ytterligare någon minut. Sila tillbakaq såsen i kastrullen genom en trådsil.
    3. Ugnsbaka fisken i 200 grader, 8-10 minuter, tills fiskköttet stannat. Prova med en sticka.
    4. Hetta upp såsen, runda av den med en klick kallt matfett som du vispar ner i såsen och smaka av med salt.
    5. Häll upp såsen på varma tallrikar, placera en fiskskiva på varje tallrik och garnera med bladpersilja.
    6. Servera med kokt ris och kokta grönsaker. Du kan även byta ut hälleflundran mot färsk lax.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    siggesot 10 augusti 2008

    En suveränt god fiskrätt som blev mycket uppskattad och därtill med en underbart god sås som tillbehör.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben