Hallonkaka med lättvispad romgrädde
Hallonkakan ska serveras ljummen medan grädden ska vara kylskåpskall, lättvispad, endast lätt sötad och smaksatt med rom.
Ingredienser
2 stora ägg
2 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
200 g löstfrysta hallon (ca 5 dl)
100-125 g kylskåpskallt smör
Tillbehör
3-4 dl vispgrädde
2 ½-3 msk strösocker
3-4 msk rom
Garnering
Florsocker
Ev citronmeliss
Ev några extra hallon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet och bakpulvret och vänd ner i äggsmeten.
- Bred ut smeten i en smord ugnssäker låg vid form som mäter ca 28 cm i diameter.
- Fördela hallonen tagna direkt från frysen över smeten. Hyvla det kylskåpskalla smöret i tunna skivor med osthyvel och täck kakan med det.
- Grädda kakan på galler i mitten av ugnen 30-35 min.
- Vispa grädden med sockret (ej för hårt) och smaksätt den med romen.
- Låt hallonkakan svalna av (eller värm på den om den är förberedd i förväg) så att den blir ljummen när den serveras.
- Pudra över kakan med florsocker och garnera ev med hallon och citronmeliss. Bjud den kalla romgrädden till.
Liknande recept
Kommentarer (0)