Hallonkaka med lättvispad romgrädde

Serverar: 8 portioner

Hallonkakan ska serveras ljummen medan grädden ska vara kylskåpskall, lättvispad, endast lätt sötad och smaksatt med rom.

Ingredienser

  • 2 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 200 g löstfrysta hallon (ca 5 dl)
  • 100-125 g kylskåpskallt smör
  • Tillbehör
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 2 ½-3 msk strösocker
  • 3-4 msk rom
  • Garnering
  • Florsocker
  • Ev citronmeliss
  • Ev några extra hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölet och bakpulvret och vänd ner i äggsmeten.
    3. Bred ut smeten i en smord ugnssäker låg vid form som mäter ca 28 cm i diameter.
    4. Fördela hallonen tagna direkt från frysen över smeten. Hyvla det kylskåpskalla smöret i tunna skivor med osthyvel och täck kakan med det.
    5. Grädda kakan på galler i mitten av ugnen 30-35 min.
    6. Vispa grädden med sockret (ej för hårt) och smaksätt den med romen.
    7. Låt hallonkakan svalna av (eller värm på den om den är förberedd i förväg) så att den blir ljummen när den serveras.
    8. Pudra över kakan med florsocker och garnera ev med hallon och citronmeliss. Bjud den kalla romgrädden till.

    Liknande recept

    5
    40 min
    10
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben