Halstrad fiskfilé med orientalisk kompott

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 4 bitar av vit fiskfilé (à 150-200 g, t ex sej, gös eller odlad hälleflundra)
  • 10-12 schalottenlökar (ca 300 g)
  • ½ flaska rött vin (375 ml)
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm cayennepeppar
  • 100 g korinter
  • 200 g svamp (t ex shiitake eller ostronskivling)
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl urkärnade, svarta oliver
  • 2 dl salta cashewnötter (100 g)
  • ½ dl rågmjöl
  • Olivolja, till stekning
  • Smör, till stekning
  • Örtsalt
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Till servering
  • Kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Skala lökarna. Koka upp vin, buljongtärning, balsamvinäger, soja, kanel och cayennepeppar i en kastrull. Lägg ner lök och korinter och låt småkoka i 30–45 minuter, tills löken är mjuk.
    2. Ansa och fräs svampen i 1 msk olivolja. Krydda med ½ krm salt.
    3. Sila av lök och korinter från buljongen, men spara dem. Häll tillbaka buljongen i kastrullen. Vispa ner smöret. Låt inte såsen koka mer. Lägg tillbaka lök och korinter samt oliver, nötter och svamp.
    4. Forma fiskfiléerna till tournedos och bind ihop med steksnöre eller vik dem dubbelt på mitten.
    5. Blanda mjölet med 1 tsk örtsalt och 1 krm vitpeppar. Vänd fisken i mjölblandningen. Stek i 1 msk olivolja och 1 msk smör, 2–3 minuter på varje sida.
    6. Servera med lökkompotten och potatisen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Kena49 24 oktober 2010

    Roligt att hitta detta recept som du lagt in. Klippte ut det från systembolagets kalender för många år (10-15 år?) sedan och har gjort detta många gånger. Spännande att se att bra recept lever vidare! Den orientaliska grönsaksröran är verkligen jättegod men i min version finns inte vinet med uten lite mörk sirap i stället. Riktig "finmat".

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben