Halstrad lax med hasselnötspesto

Serverar: 4 portioner

Saftig lax som serveras med en god hasselnötspesto, inlagda tomater och färsk pasta.

Ingredienser

  • Hasselnötspesto
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g Västerbottensost
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka dill
  • 1½ dl neutral rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Inlagda tomater
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 msk ättika
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 msk finhackad gräslök
  • Finrivet skal av 1 citron
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • Lax
  • 4 laxfiléer, à ca 125 g
  • Kallpressad rapsolja
  • Neutral rapsolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Färsk pasta
  • Instruktioner

    1. Mixa alla ingredienser till hasselnötspeston i en matberedare till en grön pesto. Smaka av med salt och peppar.
    2. Blanda en lag på ättika, socker, vatten och citronskal. Lägg ner de skållade och skalade tomaterna i lagen. Häll på rapsolja och vänd ner finhackad gräslök.
    3. Strö ett tunt lager salt på båda laxsidorna. Finns det tid så låt laxen dra (rimma) i ca 1 timme eller längre. Halstra laxen i en het panna i hälften neutral och hälften kallpressad rapsolja. Den ska bli riktigt gyllene och krispig. Strö på nymald svartpeppar.
    4. Toppa med peston och lägg tomaterna på sidan. Servera med nykokt färsk pasta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben