Halstrad lax med dillstuvad potatis

Serverar: 4 portioner

En rätt som vi förr brukade äta under midsommarhelgen då det ofta fanns en bit gravad lax kvar från midsommarafton. Numera är detta en av våra bästa sommarrätter. Frys laxen ett dygn innan den gravas så att eventuella parasiter försvinner.

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax av mittbiten, eller i benfri filé med skinnet kvar
  • ½ dl salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk lätt krossad vitpeppar
  • 1 msk lätt krossad rosépeppar
  • 1 knippa dill, grovt hackad
  • Potatis
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 dl vetemjöl
  • 9 dl mjölk. 3 % -ig
  • 1 ½ msk smör
  • 1 tsk salt, till stuvningen
  • Vitpeppar
  • 1 dl dill, fint hackad
  • Till servering
  • Grönsallad
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Gör så här:
    2. Filéa laxbiten och ta bort alla ben eller halvera laxfilén. Blanda samman salt, socker, peppar och dill. Gnid in filéerna med 2/3 av blandningen och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Placera i en skål med kant och strö över resten av kryddblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kyl i 1 1/2–2 dygn. Vänd någon gång under tiden.
    3. Koka potatisen, det är gott om den inte är helt mjuk. Halvera den, om den är stor.
    4. Smält smöret till stuvningen i en gryta, vispa ner mjölet och späd med mjölken under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och sist potatisen. Blanda försiktigt.
    5. Skär laxen i 6 breda bitar och halstra dem i en torr stekpanna i 1 minut på varje sida.
    6. Servera laxen med den dillstuvade potatisen, grönsallad och citron.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben