Byt ut nötköttet och bjud istället på vilt! Det möra harköttet i en mustig gräddsås utsöndrar ljuva dofter och som pricken över i:et serverar du små läckra krustader med fransk kastanjepuré till. Får du tag i hare så testa det här. Jag gjorde det för några år sen och det smakade helt gudomligt!
Ingredienser
1 hare, ca 2 kg
1 harlever (själv hoppade jag över den)
2 gula lökar
3 msk smör eller margarin
3-4 dl rött vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3-4 dl tjock grädde
3 msk vetemjöl
½-1 tsk socker
2 tsk soja
Kastanjepuré
1 burk kastanjepuré
2 msk smör eller margarin
1½ dl tjock grädde
2-3 krm salt
1 tsk basilika
8 krustader
Instruktioner
- Skölj haren och levern. Stycka haren så att det blir minst 6-8 lår- och ryggbitar. Skala och skär löken i tunna klyftor.
- Bryn köttbitar och lever runt om i matfett i en stor stekpanna. Lägg över de brynta bitarna i en gryta. Bryn löken och lägg över också den i grytan.
- Vispa ur stekpannan med 1 dl vin och häll skyn i grytan. Tillsätt sedan resten av vinet, salt, peppar och grädde. Sjud haren under lock på svag värme, ca 1½ timme.
- Ta upp köttet. Rör ut vetemjölet med ½ dl vatten, häll det i grytan och låt såsen koka upp under omrörning i 3 minuter. Tillsätt socker och soya och smaka av.
- Sila såsen, häll tillbaka den i grytan och tillsätt köttet. Värm försiktigt.
- Värm kastanjepurén med matfett, grädde, salt och basilika. Vispa allt kraftigt så att purén blir slät. Fördela purén i värmda krustader strax innan serveringen.
- Servera med råstekt potatis, kastanjepuré, gröna bönor, gelé och syltlök.
Liknande recept
Kommentarer (0)