Detta recept bakar jag 3 gånger per år i riktig vedugn. Degen gör jag kvällen före, och låter den stå i källaren under natten.
Ingredienser
5 liter kall mjölk
1 kg grahamsmjöl
2 hg vetekli
1 pkt jäst
1 påse 4 sädesslag
1 påse (50 g) hjorthornssalt
¼ dl salt
1 påse anis
1 påse fänkål
Vetemjöl
Instruktioner
- Mal kryddorna innan den används, annars riskerar den att kakan går sönder.
- Blanda i hop allt, den ska vara ganska lös. Låt degen vila över natten. Häll upp rikligt med vetemjöl på bakbordet och arbeta in i ½ degensatsen till du har en lagom deg. Rulla sen till bullar.
- Låt dom jäsa medans ugnen blir lagom varm. Ca ½ timme. Sen när satsen är nästan klar, gör jag andra satsen. På de viset blir inte klumparna överjästa.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Hur jag blev matlagare
Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...