Havre- och linfrölimpa

Serverar: 1 portioner

Saftig limpa fylld med nyttiga linfrön och rågkross.

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 1½ tsk salt
  • 2 dl vatten, kokhett
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, ljummen
  • ½ dl hela linfrön
  • ½ dl rågkross
  • 2 msk rapsolja
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • Garnering
  • Havregryn
  • Instruktioner

    1. Blanda havregryn och salt i en bunke. Häll över kokhett vatten och rör om. Låt blandningen svalna. Smula ner jästen i havregrynsblandningen och tillsätt den ljumma mjölken. Rör om ordentligt så att jästen löses upp.
    2. Tillsätt linfrön, rågkross, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt till en kladdig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    3. Knåda ihop degen med mjölade händer och forma den till en limpa. Lägg den i en smord limpform, ca 2 liter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Pensla limpan med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet längst ner i ugnen i 40-50 minuter. Låt det svalna i formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben