Saftig limpa fylld med nyttiga linfrön och rågkross.
Ingredienser
2 dl havregryn
1½ tsk salt
2 dl vatten, kokhett
25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
½ dl hela linfrön
½ dl rågkross
2 msk rapsolja
Ca 5 dl vetemjöl
Garnering
Havregryn
Instruktioner
Blanda havregryn och salt i en bunke. Häll över kokhett vatten och rör om. Låt blandningen svalna. Smula ner jästen i havregrynsblandningen och tillsätt den ljumma mjölken. Rör om ordentligt så att jästen löses upp.
Tillsätt linfrön, rågkross, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt till en kladdig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Knåda ihop degen med mjölade händer och forma den till en limpa. Lägg den i en smord limpform, ca 2 liter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla limpan med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet längst ner i ugnen i 40-50 minuter.
Låt det svalna i formen.