Havre- och tomatbröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 3 timmar

Tomaten ger vacker färg och god smak, havren gör brödet saftigt och smaskigt. Till och med min karl tar gärna några skivor ibland och undrar när jag ska baka nästa bröd....

Ingredienser

  • 500 g passerade tomater
  • 25 g jäst
  • ½ msk salt
  • 1 msk basilika
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 5½-6½ dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i lite av de passerade tomaterna. Tillsätt resten av tomaterna, saltet, basilikan och olivoljan. Rör först ner havregryn ordentligt, följt av grahamsmjölet och sist vetemjöl. Beroende på hur tjockt de passerade tomaterna är, får det plats olika mycket mjöl, för min del brukar det bli 5½ ungefär oftast. Degen blir rätt fast, men suger åt sig mjölet rätt lätt ändå. Sedan låter du degen stå och jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
    2. Knåda den lätt med bara ett par tag i bunken och häll ut den på plåten och forma den till ett bröd direkt. Jag brukar tänka på att få det så högt som möjligt, och lite över en dm brett. Den jäser sig större sen ändå. Låt det jäsa i ca 30 minuter på plåten, och under tiden kan du ställa in ugnen på 250°.
    3. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i 30 minuter, tills brödet låter ihåligt när man knackar på det.
    4. Vill du inte ha en skorpa, penslar du brödet med vatten och låter svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Lennart_58 9 november 2009

    Detta bröd är verkligen gott. Tack ska du ha, 5p i betyg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben