Havreform med kolagrädde och röda vinbär

Serverar: 10 portioner

Söt kola och rostad havre passar perfekt till syrliga vinbär.

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • ½ dl socker
  • Fyllning
  • 1 dl socker
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ msk Maizena majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 2 dl röda vinbär
  • Instruktioner

    1. Rosta havregrynen i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna. Hacka ihop havregryn, mjöl, smör och socker i en matberedare. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl ca 15 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda havrebottnen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den kallna i formen.
    3. Smält sockret till fyllningen i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på mjölken. Låt koka tills sockret smält igen. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i mjölken. Låt koka upp.
    4. Ta kastrullen åt sidan och låt krämen kallna. Vispa grädden fast. Vänd ner i krämen. Tillsätt vaniljsockret.
    5. Lossa bottnen från formen och lägg den på ett fat. Häll i kolakrämen och strö över vinbären.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben