Havretekakor med dinkelmjöl

Serverar: 12-15 portioner

Ganska gott bröd att börja dagen med.

Ingredienser

  • 7 dl Vatten
  • 3 dl Mjölk
  • 2 pkt Jäst
  • 6 dl Havregryn
  • 6-7 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1-2 dl Sirap
  • 3-4 msk Matolja
  • Salt
  • Vetemjöl
  • Smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Koka upp vatten och mät upp havregryn i en större bakbunke. Häll vattnet över grynen och rör om. Låt svalna innan du fortsätter. Rör i mjölk, sirap, olja och salt. Lös upp jästen i lite degspad. Tillsätt dinkelmjölet och fortsätt tillsätta vetemjöl tills konsistensen känns bra. Jäs degen under duk i 30 minuter. Arbeta degen några minuter och dela den i 12-15 jämnstora bitar. Platta ut till ca 1-1,5 cm runda kakor som läggs på smorda plåtar. Jäs i ca en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader Grädda 7-9 minuter tills färgen ser bra ut Pensla ovansidan med lite smör eller margarin medan kakorna fortfarande är varma.
    2. Istället för sirap kan man även använda honung. Vetemjölet kan bytas mot rågsikt.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lotta640 17 oktober 2012

    Det här brödet har blivit en favorit hos oss. Kanon gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben