Havtornssill med inläggningslag

Serverar: 15-20 portioner

Det är svårt att göra för små inläggningar av sill därför bör man göra lite större satser. Detta gör att resultatet och smaken blir bättre. Sillinläggningarna håller i minst två veckor för krämiga sillar och lite längre för klara sillar. Ett tips för fräschare utseende på grönsakerna. Sila av lagen och släng de kokta grönsakerna. När man sedan lägger in sillen i smaker gör man nya grönsaker.

Ingredienser

  • Grundinläggningslag till sill
  • 2 dl ättiksprit, 12 %
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 hela torkade nejlikor
  • 8 korianderfrön
  • 2 morötter, tunt skivad
  • 1 silverlökar, tunt strimlad
  • Havtornssill
  • 500 g inläggningssill
  • 2 morötter
  • 2 silverlökar
  • 1 dl havtorn
  • 4 lagerblad
  • 1 stjälk citrongräs, i bitar
  • 1 liter inläggningslag
  • Instruktioner

    1. Grundinläggningslag till sill: Detta recept räcker till 1 kg salta sillfiléer Sillfiléer från tunna spolas av med kallt vatten och får ligga ett dygn i vatten. Sillfiléer som är urvattnade behöver oftast inte spolas lika länge. Tänk på att sillen kan variera i sälta när man vattnar ut den. Ingen sill är den andra lik. Spola filéerna i kallt vatten innan de används.
    2. Blanda ättikssprit, vatten och socker och låt koka upp. Tillsätt kryddor, morötter och silverlök, sjud i ca 10 minuter. Låt lagen svalna.
    3. Havtornssill: Skär sillen och grönsakerna i bitar. Varva sill, havtorn, grönsaker och kryddor i burkar eller krus. Sila och häll över inläggningslag. Låt stå i kyl i 2 dagar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben