Helstekt fisk pesamol

Serverar: 4 portioner

Pesamol är ett sätt att laga fisk i sås som kommer från västra Java. En helstekt fisk med en sås gul av gurkmeja och en härligt smakrik kryddpaste, som först får fräsa i lite olja. 584 kalorier per portion 34 g fett 31 g protein 38 g kolhydrater

Ingredienser

  • 700 g hel fjällad fisk, tex. tilapia, sea bass eller aborre
  • 1 tsk salt
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 4 msk rapsolja till stekning
  • Kryddpaste
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 röda chilifrukter
  • ½ dl saltade cashewnötter
  • 15 vitpepparkorn
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rapsolja
  • 2 citrongräs
  • 5 kaffirlimeblad
  • 3 dl kokosmjölk
  • ½ dl vatten
  • Servering
  • 3 dl jasminris
  • Instruktioner

    1. Skölj fisken noga, torka av den med papper och lägg den i en skål. Salta och pressa över citronjuicen, låt marinera 10 minuter. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    2. Skala vitlök och schalottenlök, skär dem i grova bitar. Skala och grovskiva ingefäran. Skölj, kärna ur och grovskiva chilin. Mixa vitlök, lök, ingefära, chili, nötter, vitpeppar, gurkmeja, salt och socker med en stavmixer eller matberedare. Fräs kryddpasten i oljan 2 minuter. Banka lite lätt på citrongräset, tillsätt det samt limeblad, kokosmjölk och vatten. Låt koka 5 minuter.
    3. Stek fisken frasig på medelvärme i oljan 5 minuter per sida. Lägg upp fisken på ett fat och häll över såsen.
    4. Servera med nykokt jasminris.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5
    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (2)

    missQ 21 augusti 2015

    Supergod fiskrätt! Jag har småbarn vilket gör det lite svårt med hel fisk så jag hade filéer istället. Min tjej på 4 år är väldigt petig i maten just nu och brukar mest äta pasta och ris men efter att ha smakat en liten bit fisk av denna tog hon självmant 2 ordentliga bitar extra. Alla andra gillade den också. Denna kommer jag absolut göra igen!

    Fin 21 augusti 2015

    Vad roligt att höra :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben