Pesamol är ett sätt att laga fisk i sås som kommer från västra Java.
En helstekt fisk med en sås gul av gurkmeja och en härligt smakrik kryddpaste, som först får fräsa i lite olja.
584 kalorier per portion
34 g fett
31 g protein
38 g kolhydrater
Ingredienser
700 g hel fjällad fisk, tex. tilapia, sea bass eller aborre
1 tsk salt
2 msk färskpressad citronjuice
4 msk rapsolja till stekning
Kryddpaste
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 msk färskriven ingefära
2 röda chilifrukter
½ dl saltade cashewnötter
15 vitpepparkorn
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk rapsolja
2 citrongräs
5 kaffirlimeblad
3 dl kokosmjölk
½ dl vatten
Servering
3 dl jasminris
Instruktioner
- Skölj fisken noga, torka av den med papper och lägg den i en skål. Salta och pressa över citronjuicen, låt marinera 10 minuter.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Skala vitlök och schalottenlök, skär dem i grova bitar. Skala och grovskiva ingefäran. Skölj, kärna ur och grovskiva chilin.
Mixa vitlök, lök, ingefära, chili, nötter, vitpeppar, gurkmeja, salt och socker med en stavmixer eller matberedare.
Fräs kryddpasten i oljan 2 minuter.
Banka lite lätt på citrongräset, tillsätt det samt limeblad, kokosmjölk och vatten. Låt koka 5 minuter.
- Stek fisken frasig på medelvärme i oljan 5 minuter per sida. Lägg upp fisken på ett fat och häll över såsen.
- Servera med nykokt jasminris.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Supergod fiskrätt! Jag har småbarn vilket gör det lite svårt med hel fisk så jag hade filéer istället. Min tjej på 4 år är väldigt petig i maten just nu och brukar mest äta pasta och ris men efter att ha smakat en liten bit fisk av denna tog hon självmant 2 ordentliga bitar extra. Alla andra gillade den också. Denna kommer jag absolut göra igen!
Vad roligt att höra :D