Hembakat franskbröd

Serverar: 8 portioner

Låter väll gott. Bäst nygräddat

Ingredienser

  • Dej
  • 50 g smör
  • 4 dl minimjölk
  • 1 dl filmjölk
  • 25 g bakjäst
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk bordssalt
  • 800 g vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smält smör i en gryta och tag bort grytan från värmen. Tillsätt mjölk. Häll blandningen i en stor bunke och tillsätt filmjölk. Smula i jäst och rör ut den i mjölkblandningen. Tillsätt socker och salt. Tillsätt 3/4 av vetemjölet och blanda ihop degen ordentligt med en slev, tills den är genomarbetad och smidig (degen kan vara lite kletig). Täck skålen med t.ex. ett lock och ställ degen till jäsning på ett varmt ställe i ca. 1 timma.
    2. -Skrapa ut degen ur bunken med en degskrapa och lägg den på ett mjölat bakbord. Knåda degen ordentligt. Tillsätt ev. resten av mjölet. Degen ska släppa från händer och bakbord. Forma degen till ett stort, runt, bröd och lägg det på en bakplåt med bakplåtspapper på. Täck brödet med en bakduk och låt det jäsa i ca. 1/2 timma.
    3. -Strö över ett tunt lager mjöl över brödet och skåra det med en vass kniv. Baka brödet på nedersta falsen i ugnen tills det är gyllene. Låt brödet svalna av på ett ugnsgaller.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben