Hemlagad pizza med kantareller

Serverar: 4 portioner

God och enkel svensk-italiensk pizza för många ändamål!

Ingredienser

  • Pizzadeg
  • 50 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk socker
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl olivolja
  • ca 9 dl vetemjöl
  • Tomatsås
  • Tomatpuré
  • Ketchup
  • Körvel
  • Fyllning
  • 2 pkt bacon
  • 2 hg kantareller
  • 10 - 15 tunna skivor italiensk salami, gärna milanese
  • 1 burk kalamataoliver
  • Till gratineringen
  • Riven ost av det lite starkare slaget, exv en lagrad Herrgårdsost eller Västerbotten
  • Instruktioner

    1. Vi börjar med degen. Blanda vatten, socker, salt och olja. Smula ned jästen och vispa några sekunder så att den löses upp. Sedan tillsätter du mjölet undan för undan tills degen fått fast och len konsistens. Knåda gärna degen ganska länge- då jäser den fint och blir sådär härlig krispig och lätt när du gräddar den!
    2. Degen får sedan jäsa under bakduk 30-60 min, därefter kavlar du ut den på mjölad bänk och lägger på bakplåtspapper på ugnsplåt.
    3. Till tomatsåsen. Det låter simpelt, men sanningen är att ketchup i sig redan innehåller mycket syra, sälta och sötma och blandar vi ut med tomatpuré - ungefär 1/3 ketchup och 2/3 tomatpuré - så får vi en fin och ganska neutral tomatsås. Blanda i lite körvel, gärna färsk men inte nödvändigtvis så får vi också en lite blommig antydan i såsen.
    4. Så till fyllningen och där finns ju givetvis obegränsat utrymme för variation, både vad gäller val av fyllning och delning / presentation! I detta receptförslag klipps eller skärs bacon ganska fint medan salamin läggs på i hela skivor och kantarellerna och oliverna hackas grovt. Glöm inte att putsa / borsta svampen innan!
    5. Slutligen river vi över osten, efter önskemål och behag!
    6. En pizza, således, som får sägas vara något slags korsbefruktning av det svenska köket (kantareller, västerbottenost) och medelhavsköket (salami, kalamataoliver). En enkel och trevlig rätt som passar lika bra till måndagsmiddagen som till picknicken!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben