Herdens köttfärspaj

Serverar: 4 portioner

Det går fort att göra den här rätten om man gör potatismoset på pulver. Fast godast är naturligtvis med hemlagat mos. Örtkryddor och riven ost ger en läcker smak.

Ingredienser

  • 450 g nötfärs
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkade , blandade örtkryddor
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Till gratineringen
  • 4 portioner färdigt potatismos (gärna hemlagat)
  • 1 tsk torkadde , blandade örtkryddor
  • 1,5 dl riven ost
  • 1 tomat
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Smält matfettet i en stekpanna på medelvärme. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i pannan, cirka 3 minuter under omrörning. Tillsätt köttfärsen och de torkade kryddorna. Bryn färsen grynig. Blanda ner mjölet.
    2. Rör ner buljongen. Ge det ett uppkok och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar. Sänk värmen och låt såsen sjuda ytterligare 15 minuter under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
    3. Gör under tiden potatismoset. Tillsätt örtkryddorna, 1 dl riven ost och kryddor.
    4. Skeda upp färsen i en gratängform. Täck med potatismos och jämna till ytan med en gaffel. Skölj och skär tomaten i klyftor. Lägg dem i en ring i mitten. Strö över resten av den rivna osten.
    5. Gratinera 25 minuter i ugnen eller tills ytan har blivit gyllenbrun. Servera genast.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (3)

    Dansarmedkilona 3 februari 2008

    Låter gott :) ska nog prova ikväll till middagen.

    mmmamamia 8 augusti 2008

    Jag arbetar som kokerska på ett dagis och har gjort en liknande paj med köttfärssås och potatismos som jag kallar Engelsk köttfärspaj. Den gick hem hos alla barn!

    tomisi 4 juni 2009

    Supergod vardagsmat, maken tyckte att det var festmat.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben