Het höstsoppa

Serverar: 4 portioner

En mustig pumpasoppa med pikant salsa och paprika- och vitlöksolja.

Ingredienser

  • 500 g pumpa utan skal tex. buttercup, hokkiado
  • 1 dl vatten
  • Salt
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja
  • 6 dl kokta små, vita bönor, 400 g
  • 6 dl vatten
  • 2 majskolvar eller 300 g konserverade majskorn
  • 1 kruka basilika
  • Salsa
  • 3-4 tomater, 250g
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 hackad koriander
  • Saft från ½ citron
  • Sambal oelek
  • Salt
  • Paprika- och vitlöksolja
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk paprikapulver
  • Servering
  • Surdegsbröd
  • Instruktioner

    1. Skär pumpan i små bitar och koka mjuka tillsammans med 1 dl vatten och en nypa salt. Det tar ca 15 minuter. Finhacka lök och vitlök och fräs i oljan.
    2. Blanda pumpa, lök, vitlök och avrunna vita bönor. Tillsätt vattnet, salta och låt koka ihop ca 5 minuter. Riv under tiden majskornen från kolvarna på den grova sidan av rivjärnet och hacka basilikan. Använder du konserverad majs, mixa den med basilikan.
    3. Rör ner majs och basilika i soppan och koka i ytterligare 5 minuter eller tills den tjocknat.
    4. Salsa: Hacka tomater, lök, vitlök och koriander och lägg i en skål. Pressa i citron och smaka av med sambal oelek och salt.
    5. Paprika- och vitlöksolja: skala och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en liten kastrull. Lägg i vitlöken och fritera tils vitlöksskivorna börjar blir bruna, men inte för länge då blir oljan besk. dra bort grytan från värmen. Ta upp vitlöken med hjälp av en gaffel. Blanda i paprikapulver i oljan.
    6. Häll upp soppan i tallrikar och ringla över paprika. och vitlöksoljan. Servera salsan i en skål vid sidan av så alla kan ta till sin soppa. Servera med surdegsbröd.

    Liknande recept

    4.5
    30 min
    4-6
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben