Hittills hemlig osttårta

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Den hette faktiskt så i min mammas gamla tidning. Mäktig och underbart god. Den ska helst stå kallt ett par timmar.

Ingredienser

  • Kexbotten
  • 200 g stötta grahamskex (typ Digestive)
  • 135 g smält smör
  • 1 dl strösocker
  • Ostsmeten
  • 250 g mjukost naturell
  • 1-1/5 dl riven emmenthaler eller lagrad grevé
  • ½ dl socker
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 dl gräddfil
  • Instruktioner

    1. Stöt kexen fint. Smält smöret och blanda ner det tillsammans med sockret i kexsmulet. Bred ut blandningen i en rund form, 25-30 cm i diameter, med löstagbar kant.
    2. Rör mjukosten porös. Blanda i rivna osten, sockret och vaniljsockret. Vispa upp äggulorna lite. Blanda ner dem. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Bred ut smeten över kexbotten. Grädda den halvfärdiga kakan i 175 graders värme ca 45 minuter. Den får inte bli alltför brun!
    3. Ta ut kakan och bred över gräddfilen. Grädda på nytt i 175 grader, men bara 15 minuter denna gång.
    4. Låt tårtan stå kallt en god stund innan serveringen.
    5. Det blir gott att garnera med t.ex. skivad kiwifrukt och jordgubbar strax innan servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben