Inbakad fläskfilé med portvinssås
När du gör den här inbakade filén är det viktigt att fyllningen ej blir för blöt. Var redan från början noga med att absolut all vätska från svampen får koka in ordentligt. Det rivna brödet hjälper sedan till att göra massan torrare och fastare. En utmärkt bjudrätt eftersom filéerna kan vara helt förberedda ända fram till gräddningen i ugnen. Såsen kan också vara helt klar och bara värmas.
Ingredienser
900 g fläskfilé, stora långa filéer
1½ tsk salt
Nymalen vitpeppar
4 plattor fryst smördeg
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk smör till stekning
Fyllning
2 msk smör
1 dl finhackad gul lök
300 g färska champinjoner, finhackade
250 g rökt skinka i små tärningar
4 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
Nymalen vitpeppar
2 äggulor
½-1 dl vitt rivet bröd
Portvinssås
2½ dl portvin
1 grönsaksbuljongtärning
1 + 1 msk smör
1 msk vetemjöl
6 dl crème fraiche
2-3 tsk kinesisk soja
Tillbehör
Lättkokta grönsaker
Kokt pressad potatis eller kokt ris
Instruktioner
- Fräs löken och svampen i smöret till fyllningen. Låt all vätska koka in. Tillsätt skinkan och tomatpurén och fräs ca 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och vitlök. Ta pannan från värmen, tillsätt äggulorna och brödet, blanda väl och låt massan kallna.
- Putsa och krydda filéerna. Bryn dem runt om i smöret och låt kallna. Lägg ut de tinade smördegsplattorna på väl mjölat bakbord. Se till att plattorna kommer lite omlott. Kavla ihop dem till en stor platta, ca 40x45 cm.
- Bred ut knappt hälften av fyllningen på ena halvan av degplattan. Lägg på de 2 eller 4 filéerna med spetsarna omlott mot varandra så att det blir jämntjockt. Täck filéerna med den resterande fyllningen. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla degplattans kant runt om med äggvispet. Vik över degen och rulla ihop till en rulle. Vik in degen i båda ändar och nyp ihop så att den blir tät. Lägg rullen med skarven nedåt på en ugnsplåt utan kant. Pensla rullen med ägget och grädda den i mitten av ugnen 25 minuter.
- Portvinssås: Koka upp portvinet med buljongtärningen. Blanda 1 msk smör med 1 msk mjöl väl och tillsätt under vispning. Tillsätt crème fraiche och koka såsen 4-5 minuter. Smaka av med sojan samt ytterligare lite portvin. Vispa slutligen i 1-2 msk smör och kolla sältan.
- Skär upp filén i 2 cm tjocka skivor, gärna direkt från bräda vid bordet. Lägg upp på heta tallrikar och bjud lättkokta varma grönsaker samt såsen till. Som extra tillbehör passar det bra med nykokt pressad potatis eller kokt ris. Obs! När du skär upp filén går det lättast med en vass bredbladig kniv.
Liknande recept
Kommentarer (1)
detta är verkligen supergott, o vilken sås till!!!