Inbakad, vitlöksspäckad fläskfilé

Serverar: 6 portioner

En verkligt god festrätt. Den tar lite tid att göra men det mesta går att förbereda i förväg.

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 pkt fryst smördeg
  • 1 ägg
  • 100 g rökt skinka
  • 5-6 schalottenlökar
  • 400 g färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • 3/4 tsk salt
  • ½ krm grovmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet väl och späcka filéerna med de på längden skivade vitlöksklyftorna. Stick små hål med vass kniv så går det lätt.
    2. Stek filéerna jämt gyllene runtom i smöret. Salta och peppra . Köttet ska bli nätt och jämt genomstekt, det tar 7-8 minuter. Låt filéerna kallna.
    3. Finhacka skinkan, löken och champinjonerna till fyllningen.
    4. Fräs en smörklick i en vid panna. Låt allt det hackade "svettas" och puttra torrt. Salta, peppra, låt svalna.
    5. Ta fram smördegsplattorna och låt dem mjukna. Lägg fyra efter varandra på bredden. Fukta skarvarna och låt dem gå omlott. Kavla ut så stort att degen kan rymma kött och fyllning.
    6. Lägg fyllningen som en bädd på degen. Lägg fläskfiléerna efter varann ovanpå. Ös uppfyllning ovanpå och på sidorna.
    7. Rulla ihop, nyp ihop skarven väl och dekorera paketet med ränder och rutor eller blommor och blad från återstående degplatta.
    8. Hit kan man förbeteda - lägg svalt.
    9. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda paketet mitt i ugnen 20-30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben