Serverar: 30 portioner
Receptet har sitt ursprung i Norge
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfilen. Blanda i kardemumma och citron. Sikta i mjölet blandat med hjorthornssaltet. Arbeta snabbt samman ingredienserna. Degen får inte bli seg i konsistensen. Låt den stå kallt en stund. Kavla ut degen i omgångar till en ca 1 cm tjock kaka. Degen är ganska lös i konsistensen men det ska den vara. Ta med mått ut kranasar, 6-7 cm i diameter. Värm fettet till 180 grader i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Använd en hushållstermometer. Eller lägg ner en bit vitt matbröd i fettet. När brödet får fin färg efter ca 1 minut har fettet rätt temperatur. Lägg i 2-3 kransar åt gången. Fritera dem vackert gulbruna ca 1 minut på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem eventuellt i strösocker blandat med malen kanel.