Inkokt lax med citrongräs och japansk ärtsås

Serverar: 8 portioner

Laxen lagas bäst dagen före då hinner den ta åt sig sälta och smak från lagen som har smaksatts med citrongräs.

Ingredienser

  • Drygt 1½ kilo laxfilé, be att få skinnet borttaget
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 7 stjälkar citrongräs
  • 2-3 röda spanska pepparfrukter
  • Japansk ärtsås
  • 1 burk gröna ärter (á 400 g)
  • 1 msk wasabi eller riven pepparrot
  • 2 dl löst packad persilja och körvel
  • 5 dl lätt creme fraiche
  • 3 tsk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • 2½ kilo färskpotatis
  • 150 g strimlade sockerärter + 100 g ärtskott eller strimlad isbergssallad
  • 200 g blandad sallad
  • 1 msk citronolja eller rivet citronskal + olivolja
  • 500 g körsbärstomater
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort laxskinnet om det inte gjorts i butiken. Dra även bort ben som kan finnas kvar. Skär laxen i 1½ cm breda skivor och lägg dem på ett bakplåtspapper i en stor långpanna.
    2. Blanda vatten och salt i en stor kastrull. skär bort de torra stråna högst upp på citrongräset. Skär stjälkarna i 5 cm bitar och krossa det lätt med baksidan av kniven. Dela kärna ur och finhacka pepparfrukten. Lägg citrongräs och pepparfrukt i kastrullen och koka livligt ca 10 min så att lagen får en god smak.
    3. Häll försiktigt den heta lagen över laxen i långpannan och täck med folie. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 5 min tills innertemperaturen är 58 grader.
    4. Ta ut pannan ställ den svalt och låt laxen kallna i lagen.
    5. Mixa ärterna till mos tillsammans med wasabi, persilja och körvel. Blanda med creme fraiche och smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp såsen och ställ den svalt.
    6. Tvätta och borsta potatisen.
    7. Inför servering: Koka potatisen. Lyft upp laxbitarna ur buljongen och lägg dem på en bäd av ärtskott och strimlade sockerärter.
    8. Lägg den rivna salladen i en skål och droppa över citronolja innan den sätts fram. Skölj och lägg upp tomaterna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben