Inkokt lax med laxrom buerre blance och rösti

Serverar: 4 portioner

Perfekt påskmiddag. Den saftiga laxen smälter i munnen precis som den krämiga såsen med franskt ursprung. För att öka tuggmotståndet en aning serveras rätten med knaperstekt rösti.

Ingredienser

  • 600 g lax
  • Lag
  • 2 dl ättika
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 1 bit morot, skivad
  • 1⁄2 rödlök, strimlad
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • Laxrom beurre blance
  • 1⁄2 dl vitt vin
  • 350 g svenskt smör
  • 3 msk laxrom
  • Rösti
  • 700 g potatis, skalad och grovt riven
  • 1 gul lök, strimlad
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Lax: stycka laxen i 150 g portionsbitar.
    2. Lag: koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och låt svalna.
    3. Laxrom beurre blance: koka vinet tills hälften återstår. Tärna smöret och vispa ner. Salta och peppra.
    4. Rösti: blanda potatis och lök. Salta och peppra. Stek 4 ”portionsplättar” i skirat smör tills de fått färg.
    5. Häll lagen över laxen så att den täcks. Stek i ugn tills laxen håller 45°C i innertemperatur. Värm röstin ett par minuter i ugn. Tillsätt laxromen i såsen. Servera laxen med rösti och sås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben