Inkokt lax med rostad potatissallad

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Den inkokta laxen är nästan arbetsfri, den lagar sig själv medan du ägnar dig åt potatisen. Den här maträtten kommer att gå hem, det lovar jag!

Ingredienser

  • 600 g skinnfri laxfilé
  • 3 citroner
  • 1 gul lök
  • 3 lagerblad
  • ½ dl socker
  • 5 hela vitpepparkorn
  • 1 kg potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 burk kronärtskockor à 400 g
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl sötmandel
  • 2 tsk honung
  • 1 kruka basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225°. Ställ en form på en tjock handduk. Skär laxfilé i 1 cm smala skivor och lägg i formen. Skiva 1 citron och grovhacka lök. Lägg citronen och löken i en kastrull med 1 liter vatten, lagerblad, 1 msk salt, socker och pepparkorn. Koka upp och häll över laxen. Täck formen med folie och låt stå tills allt kallnat, ca 30-40 minuter. Skär potatis i klyftor och lägg på en djup ugnsplåt. Ringla över 1 dl olivolja, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek i ugnen i 35-40 minuter. Grovriv kronärtskockor. Skär vitlök i tunna skivor. Lägg på plåten när ca 15 minuter återstår av potatisens stektid. Grovhacka och rosta mandlar på medelhög värme i en stekpanna, ca 1-2 minuter. Skölj och riv skalet från 2 citroner. Pressa saften från 1 citron i en skål, tillsätt citronskalet, 1 msk olivolja och honung. Lägg potatisen och kronärtskockorna i en skål. Blanda ner mandeln, dressingen och toppa med basilikablad. Ta upp laxen ur lagen och servera till potatissalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben