Festlig paj med klassiska italienska smaker som mozzarella, parmesan, tomat och basilika.
Ingredienser
Pajdeg
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl Zeta Olivolja Classico Extra Vergine
1 dl vatten , kallt
Fyllning
150 g Zeta Feta
1 dl Zeta Soltorkade tomater , hackade
2 dl Zeta Parmigiano Reggiano D.O.P. 14 månader
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1 påse färsk bladspenat (70g), strimlad
2 dl Zeta Ricotta
1 1/2 dl vatten
1 msk Zeta Olivolja
salt
nymalen svartpeppar
Topping
2 plommontomater
1pkt Zeta Mozzarella , 125 g
ca 10 basilikablad
Instruktioner
- Blanda snabbt samman ingredienserna till pajdegen, använd gärna matberedare. Vira in degen i plastfilm eller lägg i en plastpåse och låt vila i kylen minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en pajform som mäter cirka 15x30 cm eller en rund form, cirka 23 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg.
- Smula fetaosten i en bunke och blanda ner soltorkade tomater, parmesanost, pressad vitlök, ägg och spenat. Fördela röran i pajskalet. Vispa ihop ricottaost och vatten till jämn konsistens. Salta och peppra lätt. Slå ricottablandningen över pajen.
- Grädda i ugnen i ca 35 minuter tills pajen fått fin färg. Låt den därefter svalna något. Dela och skiva tomaterna och dela mozzarellan i mindre bitar. Varva tomat och mozzarella på pajen och toppa med strimlad basilika.
- Tips!
- Servera gärna med prosciutto eller någon annan italiensk lufttorkad skinka.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Ricottaost
Den smakar nästan ingenting men i matlagning är den underbar. Visste d...