Italiensk potatispizza

Serverar: 12 portioner

Det här är verkligen en pizza för finsmakaren. Den goda dillpeston som droppas över förhöjer smaken och gör småpizzorna oemotståndliga.

Ingredienser

  • Botten
  • 15 g jäst
  • 1 nypa socker
  • 2 dl ljummet vatten
  • 5-6 dl durumvete eller vanligt vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • Fyllning
  • ½ kg potatis, helst färsk, annars tvättad och borstad
  • 2 + 2 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • Blad från 2 rosmarinkvistar
  • Ca 1 tsk flingsalt
  • Dillpesto
  • 2 dl grovt hackad dill
  • 1 dl grovt hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost
  • 50 g rostade pinjenötter
  • 1 msk kapris
  • Salt
  • Peppar
  • Ca ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sockret. Rör ner vatten och rör ut jästen.
    2. Sikta ner mjölet i en annan bunke och gör en grop i mitten. Häll degvätskan tillsammans med salt och olivolja i gropen. Arbeta ihop till en mjuk men fast deg. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda cirka 10 minuter.
    3. Låt degen jäsa 1 timma under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Hyvla eller skär potatisen i riktigt tunna skivor. Blanda potatisskivor, 2 msk olivolja, pressad vitlök, rosmarin och salt i en skål. Blanda väl.
    5. Knåda degen. Dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar. Fördela potatisskivorna i ett jämnt lager ovanpå degen. Droppa över ytterligare 2 msk olivolja och strö över en nypa flingsalt.
    6. Grädda 15-20 minuter tills potatisen är färdig och pizzan gyllene och krispig.
    7. Gör peston. Mixa allt utom oljan i en matberedare, tillsätt till sist oljan i en tunn stråle och mixa till önskad konsistens, tillsätt mer olivolja om du föredrar en lösare sås. Droppa dillpeston över pizzorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben