Italiensk spagettilåda

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Fick denna av en kollega för 20 år sen. Mycket god. Mina barn, för att inte tala om hela släktens stora favorit. Jag har lagat den "1000" gånger. Underbar med en enkel grönsallad till och om du vill pain riche men rätten i sig är ganska mättande. Den är också mycket god kall "dagen efter".

Ingredienser

  • Spagetti (till 1 ugnsfast form)
  • Margarin/Olja till stekning
  • 1 gul lök
  • 3-4 shalottenlök
  • 1-2 vitlöksklyftor (jag tar 2)
  • 1 pkt bacon
  • 1 burk tonfisk (i vatten)
  • 3 dl grädde ((välj fetthalt, men ta den "vanliga" till fest)
  • 2½ dl mjölk
  • 2-3 msk vetemjöl
  • Svartpeppar grovmalen
  • Salt
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 påse riven gratängost (efter egen smak)
  • Instruktioner

    1. Koka spagettin enligt anvisning på paketet
    2. Hacka löken och pressa vitlöken. Skiva baconet i strimlor. Låt tonfisken rinna av ( t.ex. i durkslag )
    3. Fräs löken och vitlök lite mjuk i margarin/olja. Låt baconet fräsa med så det blir färg och töm sen på tonfisken. Låt det puttra 2-3 minuter. Gör redning på grädde, mjölk, mjöl och kryddorna (tänk på att bacon och tonfisk är lite salt så var lite sparsam till början). Töm över i pannan och låt allt puttra några minuter så att det "tjocknar" ordentligt. Smaka nu av med salt och svartpeppar.
    4. Varva i smord ugnsfast form: pasta, krossade tomater och baconfräs pasta, krossade tomater och baconfräs sist. Strö på riven gratängost
    5. Gratinera i ugn ca 20-25 minuter 225* tills fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Prima 30 oktober 2008

    Ah, detta låter som min Favoritgratäng som jag fått från en på mitt gamla jobb. Barnen älskade denna rätten. Det var så häftigt just med köttkombinationen ihop med spagetti - i en gratäng. Men som sagt. Mkt gott... : )

    ante36 5 januari 2011

    toppa gärna med färska tomater innan ni gratinerar. mkt gott och enkelt, Blir dock första gången jag gör den själv.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben