Jägargryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Den här goda grytan lagar min pappa och tar med sig till älgjakten varje år.

Ingredienser

  • 600 g grytbitar av älg eller nöt
  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong av tärning
  • 1½ tsk salt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 2 stora morötter
  • 4 gula lökar
  • 10 krossade enbär
  • 1 tsk smulad rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1-2 dl matlagningsgrädde, 15 %
  • 1 msk gelé av t. ex. rönnbär
  • 200 g kantareller från frys eller burk
  • Instruktioner

    1. Bryn grytbitarna i margarin i en gryta. Rör ut mjölet i lite vatten och häll över köttet. Späd lite i taget med buljongen under omrörning. Salta och peppra några varv med pepparkvarnen.
    2. Dags att påbörja långsam sjudning under lock. Skala och tunnskiva morötterna, skala och klyfta löken. Lägg morot och lök i grytan.
    3. Tillsätt enbär, rosmarin och lagerblad. Sjud ca 1 timme, rör om ibland. Häll i grädde och sjud vidare 20-30 minuter eller tills köttet är mört. Smaka av med gelé och kryddor.
    4. Bryn kantarellerna, vänd ner merparten i grytan och lägg resten ovanpå. Servera med kokt potatis och gelé.

    Liknande recept

    4
    30 min
    3-4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben