Jämtländskt tunnbröd med renfilé, västerbottensmos, picklad lök och messmörsås

Serverar: 4 portioner

En renklämma deluxe med extra allt som passar perfekt till middag! Tunnbröden kan förstås bytas ut mot butikens tunnbröd, men nybakat är en oslagbar lyx.

Ingredienser

  • 500 g renfilé
  • 1 tsk enbär
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 kvistar timjan
  • Bröd
  • 12 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 2 msk messmör
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk brödkryddor
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 2 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl, 240g
  • Picklad lök
  • 1 rödlök
  • 1 msk ättikssprit, 12%
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten
  • 1 dl tranbär
  • Västerbottensmos
  • 600 g mandelpotatis
  • 1 msk smör
  • 1½ dl mjölk
  • 1 dl finriven västerbottensost
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Messmörsås
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk messmör
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • ½ tsk timjan
  • Tillbehör
  • Máchesallad
  • Instruktioner

    1. Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    2. Picklad lök: Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.
    3. Västerbottensmos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner den finrivna västerbottensosten.
    4. Messmörsås: Blanda créme fraiche med messmör, salt, peppar och timjan.
    5. Kött: Sätt ugnen på 150 grader. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runtom i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 55 grader. Ta ut köttet och höj ugnsvärmen till 275 grader.
    6. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med en kruskavel. Grädda bröden, ett i taget ca 1 minut. Låt svalna under bakduk.
    7. Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben