Jordärtskockssoppa

Serverar: 4 portioner

Jordärtskockor har en alldeles säregen smak, som de allra flesta tycker om. Här i en len, skummande soppa.

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 sharlottenlökar
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • l dl mjölk
  • Färsk körvel
  • Instruktioner

    1. Skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvatten.
    2. Skala och finhacka löken. Skär jordärtskockorna i bitar. Fräs allt i lite olja i en stor kastrull utan att de får färg i ca 2 minuter. Häll på vin, koka in till hälften. Häll på vatten och fond, koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock.
    3. Sjud tills jordärtskockorna är mjuka, ca 15 minuter. Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar.
    4. Värm soppan före serveringen och tillsätt mjölk. Mixa med mixerstaven vid ytan så soppan blir härligt skummig.
    5. Servera med flagad, rostad mandel, färsk körvel och ringlad olivolja

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Michael Björklund Årets kock 2000
    Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben