Jordärtskockor har en alldeles säregen smak, som de allra flesta tycker om. Här i en len, skummande soppa.
Ingredienser
500 g jordärtskockor
3 sharlottenlökar
1½ dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar
l dl mjölk
Färsk körvel
Instruktioner
- Skala jordärtskockorna och lägg dem
i citronvatten.
- Skala och finhacka löken. Skär jordärtskockorna i bitar. Fräs allt i lite olja i en stor kastrull utan att de får färg i ca 2 minuter. Häll på vin, koka in till hälften.
Häll på vatten och fond, koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock.
- Sjud tills jordärtskockorna är mjuka, ca 15 minuter.
Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Värm soppan före serveringen och tillsätt mjölk.
Mixa med mixerstaven vid ytan så soppan blir härligt
skummig.
- Servera med flagad, rostad mandel, färsk körvel och ringlad olivolja
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Michael Björklund Årets kock 2000
Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna...