Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla, sidfläsk och färsk timjan

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

De små bruna knölarna är lite svårskalade, men är verkligen värda besväret. Soppan blir len och mild med härlig sälta från sidfläsket och fin sötma från den spänstiga och vackra pilgrimsmusslan. En perfekt och lättlagad förrätt!

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • Citron (några droppar)
  • 2 schalottenlökar
  • Smör
  • 5 dl buljong (1 hönsbuljongtärning och ½ grönsaksbuljongtärning)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ca 70 g sidfläsk
  • 4 pilgrimsmusslor
  • Rapsolja
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Gör så här: Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med lite pressad citron, så att de inte missfärgas.
    2. Koka upp buljongtärningarna med 5 dl vatten och ställ åt sidan.
    3. Hacka schalottenlöken och fräs den några minuter i smör på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt jordärtskockorna och låt dem fräsa med en stund.
    4. Häll på vinet och låt allt koka upp. Häll över skockorna, löken och vinet i kastrullen med buljong och koka skockorna tills de är mjuka, 15-20 min.
    5. Sila av och behåll buljongen. Lägg jordärtskockorna och löken i en mixer. Mixa ihop och tillsätt lite buljong efter hand. Häll på grädden och lite mer buljong tills konsistensen är rätt – det är inte säkert att all buljong går åt, soppan ska vara ganska tjock. Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Häll upp soppan i en kastrull och ställ åt sidan.
    6. Skär sidfläsket i små tärningar och stek dem knapriga i en stekpanna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
    7. Ta fram pilgrimsmusslorna och torka dem torra. Hetta upp en stekpanna på högsta värme. Tillsätt lite rapsolja när pannan är riktigt varm. Stek musslorna ca 1, 5 min på ena sidan samtidigt som du låter en klick smör smälta i pannan. Ös smöret över musslorna och vänd och stek på andra sidan i ca 30 sekunder.
    8. Värm på soppan och servera sedan i låga soppskålar med pilgrimsmusslan i mitten, strö lite sidfläsk runtomkring och toppa med ett par kvistar timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sofia100 12 september 2014

    Supergott recept som blev mycket uppskattat. Jag dubblade dock mängden vin och hade med facit i hand kunnat använda ännu mer. Jag bytte ochså ut fläsket emot bacon, det fungerade utmärkt. Receptet rekomenderas varmt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben