Jordgubbskaka

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Perfekt på midsommar bordet.

Ingredienser

  • 150 g färska jordgubbar
  • Deg
  • 4 ägg
  • 125 g strösocker
  • 125 g vetemjöl
  • 70 g smör
  • Creme
  • 3 dl vispgrädde 38%
  • 1 stk vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 tsk maizena
  • 50 g vetemjöl
  • 3 blad gelatinblad
  • 150 g strösocker
  • 1/2 l standardmjölk
  • Pynt
  • 8 blad färsk Legro mynta
  • 2 blad färsk Legro basilika
  • Instruktioner

    1. Tårtbotten:
    2. Värm ugnen till 180°C. Lägg bakplåtspapper i en 30x15 cm. stor form.
    3. Tårtbotten: Smält smör på låg värme och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker i en skål, tills smeten är så tjock att den följer med vispen när man lyfter ur den ur skålen. Rör ner vetemjöl och smör växelvis i smeten, och rör om tills allt är ordentligt blandat.
    4. Smeten hälls i formen med bakplåtspapper och bakas i den uppvärmda ugnen i ca. 10 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna med en lätt fuktig bakduk ovanpå.
    5. Kräm Mjölken kokas upp tillsammans med en delad vaniljstång. Äggulorna vispas ihop med maizena, vetemjöl och socker tills det är vitt. Häll långsamt och under konstant vispning den kokande mjölken över äggsmeten. När krämen är ordentligt blandad hälls den tillbaka i grytan och värms upp på svag värme under omrörning tills den är tjock. Kyl av krämen, rör om då och då.
    6. Lägg gelatinblad i vatten i 3 min. Låt de rinna av och blanda ner dem i krämen. När krämen är helt kall vispas grädden till ett lätt skum och vänds försiktigt ner i krämen.
    7. Dela tårtbottnen i två och lägg ett lager kräm på den ena delen, lägg därefter på jordgubbar och ett lager kräm till. Lägg sedan på den andra delen av tårtbottnen och täck den helt med kräm. Garnera med jordgubbar, mynta- och basilikablad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben