Jordgubbskaka med flädersyrup

Serverar: 8-10 portioner

En lyxig kaka som passar lika bra till desserten som till en fika i bersån.

Ingredienser

  • 1 dl grädde
  • ½ dl mellanmjölk
  • 100 g smör
  • 3 små ägg
  • 2 dl strösocker
  • 120 g riven mandelmassa
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 75 g malen eller finhackad mandel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 500 g tinade jordgubbar (låt dem rinna av på hushållspapper om de är för blöta)
  • Syrup
  • 2 dl koncentrerad flädersaft
  • 50 g frysta och tinade jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj en springform som har en diameter på 23 cm och täck dessutom gärna botten med bakplåtspapper. Koka upp grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull och smält därefter smöret i den heta mjölken. Vispa ägg och strösocker till en pösig smet. Blanda riven mandelmassa, vetemjöl, mandel, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner gräddmjölken i äggsmeten och därefter de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och lägg därefter jordgubbarna längs med kanterna.
    3. Grädda längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Sänk därefter värmen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 40 minuter eller tills kakan "stannar". Låt svalna i formen.
    4. Syrup: Koka upp flädersaft och jordgubbar och låt koka utan lock i cirka 10 minuter. Mosa jordgubbarna och häll av vätskan genom en sil. Häll syrupen över kakan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben