Jordgubbstårta med lemon curde

Ibland blandar jag sockerlag (2 delar strösocker/1 del vatten) med lite punsch eller någon annan god likör och penslar det på bottnarna för att de ska bli extra saftiga och få god likörsmak. Denna tårta är även underbar att göra med en hemlagad vaniljkräm som fyllning.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1 citron, skalet
  • Smör till formen
  • 0.5 dl ströbröd till formen
  • 2 l färska jordgubbar
  • 4 msk strösocker
  • Fyllning
  • Lemon curde
  • 3 dl vispgrädde
  • Ev 0.5 dl aprikosmarmelad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
    2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.
    3. Tvätta citronen noga, torka och riv försiktigt av skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal.
    4. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager.
    5. Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret. Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan.
    6. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över Lemon curde.
    7. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.
    8. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna med den.
    9. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.
    10. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna.
    11. Leilas tips! Ställ in den nybakta tårtbotten i frysen om du har bråttom, då svalnar den snabbt! Ibland blandar jag sockerlag (2 delar strösocker/ 1 del vatten) med lite punsch eller någon annan god likör och penslar det på bottnarna för att de ska bli extra saftiga och få god likörsmak. Denna tårta är även underbar att göra med en hemlagad vaniljkräm som fyllning.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sara90 21 februari 2009

    den där måste jag testa i sommarnär de finns färska jordgubbar:) fast man kan säkert variera o ha andra frukter/bär på. den ser god ut! låter gott med rivet citronskal i. :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben