Jordgubbstartar med vit chokladmousse

Serverar: 6 portioner

Jordgubbar och basilika i dekorativ dessert

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 150 g vitchoklad
  • 1 dl + 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 stora äggvitor
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3/4 dl socker
  • Basilikasockerlag
  • 2 msk socker
  • 3 msk vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 msk finhackad basilika
  • Jordgubbstartar
  • 750 g jordgubbar
  • 1-2 dl florsocker
  • Finrivet skal av ½ citron
  • 1 msk finhackad basilika
  • Garnering
  • Basilikablad
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Mousse: Blötlägg gelatinbadet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp 1 dl grädde och slå den över chokladen och vispa till en slät kräm, om du har mixerstav, kör gärna med den. Ta upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen, rör tills det löst sig. Låt krämen svalna till rumstemperatur ca 20 grader.
    2. Vispa 2 ½ dl grädde, men inte för hårt, vänd ner i den rumsvarma chokladkrämen. Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret till en maräng. Tillsätt resten av sockret, lite i taget och vispa till en fast maräng. Det tar lite tid. Vänd ned marängen i chokladmoussen. Häll upp i en skål och täck skålen väl, ställ i kylskåp.
    3. Basilikalag: Koka upp socker, vatten och citronsaft i en liten kastrull, låt svalna. Blanda ned hackad basilika och mixa allt till en grön lag.
    4. Jordgubbstartar: Rensa jordgubbarna och tärna dem fint. Smaka av med socker. Tillsätt citronskal och basilika. Blanda samman och låt stå i rumstemperatur till serveringen.
    5. Lägg en rund utstickare på mitten av tallriken och fyll med jordgubbar utan att allt för mycket av marinaden följer med. Tryck till ordentligt och lyft upp utstickaren. Doppa en matsked i varmt vatten och forma ägg av chokladmoussen och lägg dem på tartaren. Droppa sockerlag runt om. Garnera med basilikablad och pudra med lite florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben