Ett vackert och smakrikt komplement till det klassiska vörtbrödet, perfekt till julskinka eller lagrad ost.
Ingredienser
1 Påse Dr. Oetker Quick jäsblandning
2 dl vatten
100 g vetekross (2 dl)
100 g färska rödbetor
1 apelsin
300 g grovt rågmjöl (5,5 dl)
1 tsk nejlikor, malda
1,5 tsk ingefära, mald
2 msk grov senap
2 tsk salt
3 dl vatten
600 g vetemjöl (10 dl)
50 g smör
1 Påse Dr. Oetker Valnötter, grovhackade
Vetemjöl, till utbakning
Instruktioner
- Koka upp 2 dl vatten, slå det över vetekrossen. Rör om och låt svalna. Skala och riv under tiden rödbetorna, pressa ur vätskan.Tvätta apelsinen, strimla skalet, pressa ur och spara saften.
- Blanda Quick jäsblandning med det grova rågmjölet. Tillsätt de rivna rödbetorna, nejlikorna, ingefäran, senapen, saltet, 3 dl vatten, apelsinsaften, skållad vetekross och vetemjölet, blanda ihop. Tillsätt smöret, lite i taget. Arbeta ihop till en fast deg och knåda i minst 10 minuter för hand, eller i 5 minuter med elvispens degkrokar eller en köksmaskin.Knåda in apelsinskalsstrimlorna och valnötterna i degen.
- Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Knåda den smidig och tillsätt eventuellt mer vetemjöl.Dela degen i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa i 15 minuter.
- Grädda bröden i ca 45 minuter i 200 grader. Lägg de nygräddade julbröden på ett galler och låt dem svalna.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Nyttiga tips och råd!
Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...