Serverar: 10 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter
Den här mörka julkakan med kaffeglasyr och underbara smaker är bra på många sätt. Den kan gott bakas och frysas utan glasyr. Glasyren kan göras i sista stund och ringla över kakan när den tinat.
Blanda socker, kakao och mjölk i en kastrull. Koka upp men inte mer. Riv chokladen och blanda ner i den varma vätskan. Ställ vätskan att svalna. Rör rumsvarmt smör och socker tills det är vitt och smidigt. Tillsätt äggen ett och ett samt den svala kakaoblandningen. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad sockerkasform. Grädda kakan en timme i 175 graders ugn i nedre delen av ugnen. Låt kakan vila i 5 minuter innan den stjälps upp. Blanda glasyren och ringla den över kakan innan den svalnat helt.