Jultårta med saffran och apelsinsmörkräm

Serverar: 8-10 portioner

Lätt som en plätt och som en rulltårta utan rulle! Det krämiga mellan saffransbottnarna är magiskt.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ g saffran
  • 2 msk hett vatten
  • Apelsinsmörkräm
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 150 g färskost av phliadelphiatyp
  • 1 dl kvarg
  • Finrivet skal av 1 liten apelsin
  • Fyllning och topping
  • 1½ dl salmbärssylt eller hallonsylt
  • Fikon
  • Röda vindruvor
  • Physalis
  • Kumquat
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Lös upp saffranet i vattnet. Häll saffransvattnet i äggsmeten och vänd ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt om till en jämn smet.
    3. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen tills gyllene, ca 7 minuter. Vänd kakan upp och ner och dra loss bakplåtspapperet. Låt svalna helt.
    4. Apelsinsmörkräm: Vispa smör och socker poröst med en elvisp. Rör ner färskost, kvarg och apelsinskal.
    5. Skär kakan på längden och dela i tre delar. Varva kaka, sylt och smörkräm och toppa med endast smörkrämen. Garnera med exotiska frukter som fikon, vindruvor, physalis och kumquat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben