Perfekt bjudmat vid annandag jul
Ingredienser
1 kalkon, 4 kg
Salt invändigt
Peppar invändigt
Smält smör
Fyllning
4 skivor vitt bröd
1/2 dl kycklingbuljong (3msk fond+vatten)
1 paket bacon
1 gul lök
15-20 katrinplommom
2 äpplen
1 ägg
1 tsk timjan
salt
peppar
Instruktioner
- Blöt det smulade brödet med buljongen
Strimla bacon fint.
Hacka löken och bryn i panna lök och bacon.
Tärna äpple och katrinplommon.
Blanda allt med brödet.
Vispa ägget och tillsätt i blandningen
Salt peppar och timjan
- Fyll kalkonen med röran
Täck bröst med baconskivor
Bind upp lår och vingar
Sy igen baken
Pensla med smält smör
Salta och peppra
Sätt in kalkonen i ugnen på en gallerförsedd plåt 150 grader
Vänd kalkonen i ugnen efter 45 minuter
Vänd 3 gånger till alla sidor
- Bröstköttet ska ha 68 grader
Lår 80 grader
- Såsen:
Ta tillvara på skyn, späd med grädde till önskad såsmängd,
2½ dl portvin
red av såsen
salta och peppra
Kokta morotsstavar och potatis till.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Fira Fars dag med en Gåsmiddag
I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...
Julmat i världen
Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...
Färsk kalkon
Tidigare har det bara varit en del förunnat att kunna köpa färskt kalk...