Kalkon

Serverar: 8-10 portioner

Perfekt bjudmat vid annandag jul

Ingredienser

  • 1 kalkon, 4 kg
  • Salt invändigt
  • Peppar invändigt
  • Smält smör
  • Fyllning
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1/2 dl kycklingbuljong (3msk fond+vatten)
  • 1 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 15-20 katrinplommom
  • 2 äpplen
  • 1 ägg
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Blöt det smulade brödet med buljongen Strimla bacon fint. Hacka löken och bryn i panna lök och bacon. Tärna äpple och katrinplommon. Blanda allt med brödet. Vispa ägget och tillsätt i blandningen Salt peppar och timjan
    2. Fyll kalkonen med röran Täck bröst med baconskivor Bind upp lår och vingar Sy igen baken Pensla med smält smör Salta och peppra Sätt in kalkonen i ugnen på en gallerförsedd plåt 150 grader Vänd kalkonen i ugnen efter 45 minuter Vänd 3 gånger till alla sidor
    3. Bröstköttet ska ha 68 grader Lår 80 grader
    4. Såsen: Ta tillvara på skyn, späd med grädde till önskad såsmängd, 2½ dl portvin red av såsen salta och peppra Kokta morotsstavar och potatis till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fira Fars dag med en Gåsmiddag
    I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10...

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Färsk kalkon
    Tidigare har det bara varit en del förunnat att kunna köpa färskt kalk...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben