Kalkonbröst med murkelsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Såsen är helt fantastisk, och går förmodligen att kombinera med många andra sorters kött...

Ingredienser

  • 1 helt kalkonbröst à ca 2 kg
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar
  • Smör till stekning
  • SÅS
  • 1 burk murklor
  • 2-3 Porta Bella-svampar
  • Ca 25 gr smör
  • 1 rödlök
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 msk kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • Spad från murklorna
  • 1 skvätt sherry eller portvin
  • Instruktioner

    1. Stek kalkonbröstet i ugn 170 grader. Sätt en termometer i köttet och ta ut ur ugnen vid 63-65 grader. Lägg steken i folie och låt vila i 15 minuter. Skär upp den i skivor och lägg murkelsåsen ovanpå köttet. Ställ in i ugnen igen i ca 10 minuter.
    2. Filén kan också stekas i stekjärn på svag värme i 10-15 minuter. Skiva upp som ovan och in i ugnen.
    3. OBS. Köttet skall INTE vara rosa i mitten när det kommer ut ur ugnen andra gången!
    4. SÅSEN:
    5. Låt murklorna rinna av. Torka av med hushållspapper. Spara spadet. Grovhacka murklorna. Fräs upp svampen i smör (använd den mängd som krävs) tillsammans med en finhackad rödlök och lägg åt sidan. Blanda smör, mjöl, fond, grädde och murkelspad till lagom mängd. Häll i murklorna och löken. Låt såsen koka sakta i ca 40 minuter. Spetsa och smaka av med sherry eller portvin. Såsen tjänar på att göras en dag innan den skall ätas.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MonicaBr 6 januari 2011

    En fantastiskt god och lättlagad rätt. 2 kg kalkonbröst räcker till 10 pers minst.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben