Kalkonstek med äpplen

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Prova kalkonstek om du hittar det, en jätte fin urbenad stek i nät. Den blir mycket mör och god. Bra magert kött med hög proteinhalt.

Ingredienser

  • 1 kg benfri kalkonstek i nät
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 äpplen, syrliga
  • 8 katrinplommon, torkade
  • 4 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk kyckling fond
  • 2 lagerblad
  • 4 persiljekvistar
  • 10 krossade vitpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • svartpeppar
  • ev. lite majsstärkelse
  • Instruktioner

    1. 1. Skär den gula löken i större bitar. Skala vitlöksklyftorna. Dela äpplena i bitar. Salta och peppra kalkonsteken. Bryn steken med smör och rapsolja i stekgryta. Lägg i lökar och tillsätt vatten, äpple, plommon, vin, fond, lagerblad, persilja, salt och peppar. Sjud steken under lock drygt en timme (kärntemperatur 70 grader). Vänd gärna köttet efter halva tiden.
    2. 2. Ta upp steken och låt den vila inlindad i folie. Sila skyn och mät upp 3 deciliter i kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud såsen fem minuter. Salta och peppra.
    3. 3. Skiva upp steken och servera den med kokt potatis och salladsgrönsaker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben