Kalorisnål currygryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

En väldigt god, snabb, extremt billig och mättande curry som jag lagade till efter att ha tagit intryck ifrån en indisk kokbok. Den går att variera i oändlighet men detta är ett grundrecept som passar bra till vardags. På helgen kan man till exempel passa på att lägga i en hackad piri piri, tärnad sötpotatis, sockerärtor och några cashewnötter.

Ingredienser

  • 4 msk olivolja el rapsolja
  • 6 msk jasminris
  • 6 msk gröna el röda linser
  • 2 tsk grön currypasta
  • 1 tsk gult currypulver stark
  • 4 tsk flytande honung
  • 4 tsk thailändsk fisksås el kinesisk soya
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 mogen banan
  • 1 liten gul lök
  • 4 små fasta potatisar
  • 6-8 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Häll oljan i botten på en djup stekpanna eller wokpanna och tillsätt riset, linserna (icke blötlaggda), currypastan, currypulvret, flytande honung, thailändsk fisksås och hackade vitlöksklyftor. Sätt på plattan på stark värme och rör om tills ingredienserna är jämnt fördelade. Vitsen med att bryna kryddorna på detta vis är att få fram de riktiga smakerna.
    2. Skala och tärna potatisen och skiva löken och bananen grovt, och tillsätt dessa när det börjat fräsa ordentligt i pannan. Fortsätt röra och låt löken fräsas och bli vit.
    3. När löken är vit, slå på vattnet 1-2 deciliter i taget. När du kan se pannans botten genom bubblorna tillsätt ytterligare 1-2 deciliter vatten. På så sätt blir grytan tjock och mustig utan att redning behövs. Rör då och då för att vara säker på att inget bränner i bottnen. Fortsätt denna procedur tills grytan kokat ihop. 20 minuters aktiv koktid kan vara ett riktmärke då det säkerställer att potatisen, riset och linserna verkligen är färdigkokta.
    4. Njut av med ett glas iskallt vatten

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben