Kalvlever à-l'orange

Serverar: 4 portioner

Smarrigt värre :)

Ingredienser

  • 500 g kalvlever, välputsad
  • 4 msk vetemjöl
  • 50 g mejerismör
  • 2 tsk oregano
  • Salt efter smak
  • Vitpeppar efter smak
  • 4 apelsiner, medelstora
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 kg bakpotatis
  • 200 g frisésallat
  • Instruktioner

    1. Skala potatisen och koka den utan salt.
    2. Skär levern i skivor, ca ¾ cm tjocka. Blanda mjöl och kryddor och vänd leverskivorna i blandningen så att de är helt täckta.
    3. Pressa två av apelsinerna, det bör bli ca 2 dl saft och skala de andra två och filéa dem.
    4. Stek levern i smör i medelvarm panna, 2-3 minuter på var sida.
    5. Skölj och riv ner salladen i en bunke. Salladen vissnar inte så fort om man river den istället för att skära.
    6. Ta levern ur pannan och varmhåll.
    7. Svetta apelsinfiléerna i lite smör, häll på apelsinsaften och därefter vinet.
    8. Lägg potatisen i en skål och kör med elvispen (eller potatisstöten om du föredrar klimp i moset). Tillsätt lite av kokvattnet och 2 msk smör. Kör med elvispen till den konsistens du önskar, men tänk på att om du kör för länge blir moset segt och lämpar sig bättre som tapetklister än som föda. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll moset.
    9. Låt såsen koka in tillsammans med grädden.
    10. Lägg leverskivorna på salladsbädden. Slå såsen över levern och servera med potatismoset och valfri sallad och kanske ett gott glas vin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben