Kalvstek med potatispuré och vinsås

Serverar: 8 portioner

En välsmakande och festlig stek med en härlig vinsås.

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Marinad
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 4 champinjoner
  • 5 dl rött vin
  • Potatispuré
  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 50 g parmesanost
  • Muskot
  • ½ kruka basilika
  • olivolja att steka i
  • Instruktioner

    1. Skär rödlök, morot, champinjoner och selleri i mindre bitar. Skär vitlöken i tunna skivor.
    2. Lägg köttet i en skål och lägg grönsakerna ovanpå och häll på vinet. Låt marinera över natten. Vänd steken någon gång.
    3. Nästa dag: Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp köttet och vänd i vetemjöl. Stek köttet hastigt runt om i olivolja i en panna. Lägg det i en stor ugnssäker form. Krydda.
    4. Stek grönsakerna i en panna och lägg dem sedan runt köttbiten. Ös över marinaden och sätt in i ugnen. Öppna då och då och ös över marinaden på köttet. Stek i ca 2 timmar, vid ca 70-75 grader är steken ljus rosa.
    5. Potatispuré Skala och koka potatisen. Mosa eller pressa den och vispa i smör och mjölk så att det blir luftigt. Vispa i parmesan, muskot, salt och peppar. Riv basilikablad och rör ner.
    6. Såsen gör du genom att ta vara på marinaden och grönsakerna i formen.
    7. Passera grönsakerna och marinaden genom en sil och koka upp i en kastrull. Om du vill ha en tjockare sås kan du röra ihop lite smör och mjöl som du rör ut i såsen.
    8. Servera köttet i skivor med potatispuré, sås och gröna ärtor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben